فراهم نمودن پهنای باند مناسب برای دوربین مداربسته یکی از اساسی ترین کارهایی است که برای نصب این گونه از تجهیزات باید انجام شود. پهنای باند، ظرفیت انتقال داده در شبکه است که در یک بازه زمانی مشخص (معمولا یک ثانیه) مشخص می شود.اما به راستی پهنای باند دوربین مداربسته چیست؟
نبود پنهای باند کافی برای سیستم مداربسته ممکن است مشکلات مختلفی را به وجود بیاورد، از جمله تأخیر در ارسال بسته های داده، پایین آمدنِ کیفیت تصویر، و یا از دست رفتن بخش های مهمی از تصویر. بنابراین، باید پهنای باند مناسب را برای سیستم مداربسته در نظر گرفت تا عملکرد آن در بهترین حالت ممکن باشد.
منظور از پهنای باند دوربین مداربسته چیست؟ و با چه واحدی اندازه گیری می شود؟
در دوربینهای مداربسته تحت شبکه (IP) ، زنجیرهای از دادهها انتقال داده می شود که حاوی اطلاعات تصویری و صوتی و فرمانهای کنترلی است. پهنای باند (bandwidth) حدکثر ظرفیت ارتباطی شبکه است و میزان اطلاعات انتقال یافته در هر ثانیه را نشان می دهد که معمولا آن را با واحد Mbit/s اندازهگیری می کنند. به طور مثال، پهنای باند را در مقایسه با ظرفیتِ بیتریتِ شبکه محلی، می توان به این صورت بیان کرد: ۱۰ Mbit/s که به آن اترنت گفته می شود، ۱۰۰ Mbit/s که اترنت سریع است، و ۱,۰۰۰ Mbit/s که گیگابیت اترنت محسوب می شود.
عوامل گوناگونی بر پهنای باند مورد نیاز سیستم مداربسته تأثیرگذار است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره می کنیم.
فرمت فشرده سازی دوربین
در سیستم مداربسته برای اینکه ظرفیت مورد نیاز برای ذخیره سازی کاهش یابد و سرعت انتقال اطلاعات نیز بیشتر شود، از کدک های مختلف فشرده سازی استفاده می شود. فرمتهای فشردهسازی ممکن است بدون اتلاف یا بااتلاف باشند که انواع بااتلاف آن تا حدی از کیفیت تصویر اصلی می کاهند.
فرمت های MJPEG، H.264 و H.265 از انواع رایج کدک برای دوربین مداربسته IP هستند که هر کدام براساس نحوهی فشردهسازیشان، حجم های مختلفی را از پهنای باند شبکه اشغال می کنند.
علاوه بر این، قدرت هر روش فشرده سازی نیز به صورت بیت ریت ثابت (CBR) یا بیت ریت متغیر (VBR) قابل تنظیم می باشد که از طریق آن می توان خروجی پهنای باند را تا اندازه ای مدیریت کرد.
کیفیت تصویر
به طور کلی، هرچه کیفیت تصویر دوربین بالاتر برود حجم آن نیز افزایش می یابد. در تصاویری که با رزولوشن بالا ثبت می شوند، تعداد پیکسل بیشتری وجود دارد که همین امر موجب بیشتر شدنِ حجم اطلاعات ویدئویی می شود. از این رو، کیفیت تصویر را باید به درستی تنظیم کرد و پهنای باند متناسب را برای انتقال آن فراهم نمود.
شلوغی و پیچیدگی تصویر
میزان شلوغ بودن تصویر هم عامل دیگری است که در پهنای باند مورد نیاز اثرگذار می باشد. هرچه تصویر جزئیات و پیچیدگی بیشتری داشته باشد، به پهنای باند بیشتری هم برای ارسال نیاز خواهد داشت. برای مثال، منظرهی برگ درختان تصویری با جزئیات بسیار زیاد است که انتقالِ باکیفیت آن حجم زیادی از ظرفیتِ پهنای باند را اشغال می کند.
فریم ریت
تصویر ویدئویی در هر ثانیه از مجموعهای از فریمها تشکیل میشود که پشت سر هم میآیند. هرچه تعداد فریمها بیشتر باشد، تصویر ضبط شده هم روانتر به نمایش درمیآید. با این حال، با افزایش فرم ریت، ظرفیت بیشتری از پهنای باند مورد نیاز خواهد بود. معمولا برای محیطهایی که در آنها جابهجایی بهسرعت اتفاق میافتد، فریمریت بالای ۳۰FPS توصیه میشود که باید پهنای باند لازم را هم برای انتقال آن ایجاد کرد.
تعداد دوربینها
با توجه به آنچه گفته شد، مشخص است که با بیشترشدنِ تعداد دوربینها، پهنای باند مورد نیاز برای خروجی گرفتن از تمام دوربینها افزایش خواهد یافت.