وبلاگ

زوم تصاویر در دوربین مداربسته

زوم تصاویر در دوربین مداربسته

برای دوربین مداربسته امکانات مختلفی در نظر گرفته می شود که قابلیت زوم و بزرگنمایی تصویر از جمله مهم ترین موارد آن است. بزرگنمایی به تشخیص بهتر جزئیات کمک می کند و نظارت دقیق تری را فراهم می سازد. بزرگنمایی را می توان به دو صورت زوم اپتیکال و زوم دیجیتال انجام داد. در این مقاله قصد داریم با انواع روش های زوم تصاویر در دوربین مداربسته اشاره کنیم.

منظور از زوم چیست و زوم کردن تصویر در دوربین های مداربسته چگونه است؟

دوربین مداربسته

ما وقتی زوم می کنیم که فاصله کانونی لنز دوربین را تغییر دهیم تا جزئیات بیشتری در تصویر مشخص شود. در واقع، با زوم کردن، میدان و زاویه دید ما متفاوت می شود و به نوعی در تصویر جلو می رویم و به سوژه نزدیک می شویم.

زوم در دوربین های مداربسته معمولا به صورتی انجام می شود که در آن ‌پرریسک‌ترین منطقه دیده شده و تحت پوشش قرار بگیرد. برای این کار، با توجه به شرایطِ نوریِ محیط، لنز دستگاه و موقعیتِ جغرافیاییِ محل نصب، بهترین زاویه و نقطه کانونی انتخاب می شود که تصویر در وضوح کامل باشد. البته این امکان برای لنزهای وریفوکال فراهم است که عدسی آنها به طور دستی قابل تنظیم می باشد. در لنزهای ثابت، عدسی یک F-Stop مشخص را پوشش می دهد و قابلیت تغییر ندارد و از همان ابتدا باید دوربین را با لنز مناسب خریداری کرد. معمولا F-Stop لنزهای با قابلیت زوم، از F3.5 به بالاست.

تفاوت زوم اپتیکال و زوم دیجیتال

زوم اپتیکال در واقع بزرگنمایی حقیقی تصویر است که به واسطه‌ی تغییر در فاصله‌ی کانونی لنز انجام می شود. در زوم اپتیکال ما شاهد افت کیفیت نخواهیم بود و بزرگنمایی با توجه به محدوده‌ی فاصله کانونی لنز دوربین روی می دهد. زوم اپتیکال را بر روی تصویر زنده انجام می دهند و بهترین روش برای بزرگنمایی محسوب می شود.

از سوی دیگر، زوم دیجیتال بزرگنمایی حقیقی به شمار نمی رود و فقط به صورت نرم افزاری پیکسل های تصویر درشت‌تر می‌شود. در زوم دیجیتال فاصله کانونی هیچ تغییری نخواهد کرد و حتی تصاویر ضبط شده را هم می توان به صورت دیجیتالی زوم کرد. این کار با کاهش و افتِ کیفیت تصویر همراه خواهد بود و تنها در حالتی قابل قبول است که تصویر ضبط شده از رزولوشن بالایی برخوردار باشد.

دوربین های اتوفوکوس و زوم خودکار

برخی مدل های دوربین مداربسته نیز به صورت اتوفوکوس هستند و دوربین به طور خودکار بر روی سوژه مورد نظر زوم می‌کند. از آنجا که دوربین های مداربسته در محیط هایی نصب می شوند که معمولا سوژه ها در حرکت هستند، این مدل دوربین ها باید از قابلیت تشخیص بالایی برخوردار باشند تا میزان خطا کاهش یابد. البته، دوربین های اتوفوکوس معمولا به صورت الکترونیکی و از راه دور نیز قابل تنظیم هستند. یک لنز فوکوس خودکار عموما فاصله کانونی زیادی دارد و از ۳.۶ میلی متر تا بیش از ۶۰ میلی متر را پوشش می دهد.

زوم از طریق پیج بدنه‌ی دوربین

همچنین، برای زوم تصویر در برخی مدل ها، پیچی در کنار دستگاه وجود دارد که به صورت دستی می توان زوم را تنظیم کرد. این پیچ، معمولا در کنار پیچ فوکوس روی بدنه‌ جاگذاری شده است، و با تنظیم هر دو، می توان تصویر را با وضوح در فاصله‌ی دلخواه، رویِ نمایشگر ظاهر ساخت. این عمل با توجه به فاصله ی کانونیِ لنز دوربین مداربسته، در محدوده ای مشخص، تنظیم پذیر است.

دیدگاهتان را بنویسید